Thursday, September 17, 2009
My very good retired Illinois teacher friend, Gerri sent the following to me this morning and I had to share it with all my very good blogger teacher friends in cyberspace.
Teachers' hefty salaries are driving up taxes, and they only work 9 or 10 months a year!
It's time we put things in perspective and pay them for what they do--baby-sit!
We can get that for less than minimum wage. That's right. Let's give them $3.00 an hour and only the hours they worked, not any of that silly planning time, time spent grading qualitative papers, organizing, purchasing supplies the schools don't provide, additional meetings, setting up in the morning, and so on.
That would be $19.50 a day [7:00 AM to 3:30 (or so) PM with just 25 min. off for lunch].
Each parent should pay $19.50 a day for these teachers to baby-sit their children.
How many do they teach in a class, 30? So that's $19.50 x 30 = $585.00 a day.
However, remember they only work 180 days a year!!! We're not going to pay them for any vacations.
That's $585 x 180= $105,300 per year.
What about those special teachers and the ones with master's degrees?
Well, we could pay them minimum wage, and just to be fair, round it off to $7.00 an hour.
That would be $7 x 6 1/2 hours x 30 children x 180 days = $245,700 per
Wait a minute--there's something wrong here!
Average teacher salary $50,000/180 days = $277/per day/30 students = $9.23/6.5 hours = $1.42 per hour per student. A very inexpensive baby-sitter and they even try - with your help - to EDUCATE your kids!
WHAT A DEAL....
And the parents don't even have to buy us pizza!
Thanks for this fun post idea, Gerri!
I should tell everybody out there that Gerri was a Behavior Disorder teacher. She was worth her weight in gold in the classroom and as a friend. When I returned to teaching after a dozen years away, Gerri was the one who showed me the ropes and taught me how to hold on to my classroom with a velvet gloved hand and to smile through every day.